HW Installaties - Schipluiden HW Installaties HW Installaties HW Installaties
Home> Duurzame energie

Energiezuinig verwarmen met ... Warmtepomp

Een warmtepomp is een systeem op elektriciteit of gas waarmee u uw tapwater of uw huis verwarmt. De warmtepomp haalt warmte of koude op uit de lucht, water of de bodem en pompt deze rond in uw verwarmingssysteem.

Het grootste voordeel van warmtepompen is dat zij erg energiezuinig zijn: een warmtepomp heeft maar heel weinig elektriciteit of gas nodig. Veel minder dan bijvoorbeeld een HR-ketel. Bij een grote energievraag verdient de investering in een warmtepomp zich snel terug. Daarom worden warmtepompen bijvoorbeeld toegepast in appartementencomplexen. Maar tegenwoordig ook steeds meer in de woningbouw. Het verwarmen door middel van een warmtepomp kan een tot vijf keer zo groot rendement geven. Een deel elektrische vermogen is ongeveer gelijk aan vijf delen gas om dezelfde warmtebehoefte te maken.

Behalve dat ze zuinig zijn, zijn warmtepompen goed voor het milieu. Ze produceren immers veel minder CO2. Let op: het afstellen van een warmtepomp luistert erg nauw. Werk daarom alleen met een deskundig installatiebedrijf. Een verkeerde inregeling kan het verschil maken tussen geld besparen of extra geld uitgeven.

Soorten warmtepompen Er zijn grofweg vier soorten warmtepompsystemen:

  • De standaard warmtepomp zorgt alleen voor verwarming.
  • Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water.
  • Een combiwarmtepomp zorgt voor zowel verwarming als warm water.
  • Ook de hybride warmtepomp geeft warm water en verwarming. Een hybride warmtepomp is een gasgestookte HR 107-combiketel die samenwerkt met een ingebouwde of toegevoegde elektrische warmtepomp. De gasketel gaat aan bij piekgebruik: als er veel warm water nodig is en de buitentemperatuur te laag is voor efficiŽnte verwarming met de warmtepomp.

Bronnen van warmte

De manier waarop warmtepompen warmte verzamelen uit de omgeving, hangt af van de bron. Mogelijke bronnen zijn de buitenlucht, ventilatielucht, de bodem, het grondwater en oppervlaktewater. Het soort warmtepomp bepaalt welke bron geschikt is. Een installateur gespecialiseerd in warmtepompen kan vaststellen welk systeem voor uw situatie geschikt is.